HABER DETAY
- Ana Sayfa>
- Haberler >
Diğer Haberler
KENTSEL DÖNÜŞÜM” BASIN AÇIKLAMASI
17-Nisan
GPS (KÜRESEL KONUMLAMA SİSTEMİ)
17-Nisan
KENTSEL DÖNÜŞÜM” BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 17 - Nisan
HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI
KONYA ŞUBESİ BASIN BİLDİRİSİ
Ülkemizde 80’li yılların sonuna kadar yaşanan göç hareketliliği, özellikle büyük kentlerin nüfusunu “nicelik” (sayısal) açısından arttırırken, beraberinde gecekondu ve kaçak yapılaşma gibi önemli “nitelik” sorunlarının oluşumuna da zemin hazırlamıştır. Söz konusu göç hareketliliğinin 90’lı yıllarla yavaşlaması ve nüfusun durağanlaşması, kentlere ilişkin tartışmalara farklı bir boyut kazandırmış ve yeni bazı kavramları gündeme getirmiştir. Kent planlama, önceki süreçte, çoğu zaman, kentlere yönelen nüfusu barındıracak yeni alanların imara açılması biçiminde algılanırken; bugün sürecin, kentlerin eskiyen ve işlevini kaybeden bölgelerinin yeniden ele alınması biçimine dönüştüğü gözlenmektedir ki bu süreçte ortaya çıkan temel kavram “KENTSEL DÖNÜŞÜM” dür.
Ancak, kentsel dönüşümün, belirli bölgeler özelinde, imar haklarının arttırılması ve bu doğrultuda kentsel dinamiklerin harekete geçirilmesi biçiminde algılanması, sürece ilişkin önemli bir yanılgıdır. Bu anlayış içerisinde, mevcut imar haklarının (dolayısıyla yoğunluk) arttırılması ile kentsel yapının dönüşüme zorlanması, ortaya çıkan fiziksel çevrelerin, mekansal ve sosyal açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Öte yandan kentsel dönüşümün uygulandığı alanlardaki kadastral altlıkların durumu da bir başka problemdir. Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında hatta Osmanlı Devletinin son zamanlarında yapılan kadastro çalışmaları sonucunda tescil olmuş alanlar bu gün halen yürürlüktedir ve özellikle şehirlerin eski yerleşim bölgelerinin dönüşüm uygulamalarında bu teknik problem karşımıza çıkmaktadır.
Bu nedenle kentsel dönüşümün yani “şehir ıslahı” çalışmalarının gerçekleşme safhasında fiziksel çevre, mekansal ve sosyal sorunların yanı sıra teknik sorunların da göz ardı edilemeyecek düzeyde olduğu aşikardır ve kentsel dönüşüm politikalarının başarıya ulaşabilmesi için özellikle belediyelerin konuyu ciddi şekilde ele alması ve çok yönlü değerlendirmeleri gerekmektedir.
Saygılarımla.
Yönetim Kurulu Adına
Prof. Dr. Ferruh YILDIZ
Başkan